top of page
midsommar_camping_gbg_kungsbacka.jpg

Av allt svenskt, kanske det 'svenskaste' ! Slut ögonen och låt barndomsminnen av midsommar svepa förbi ditt inre. 

På Åsa Camping & Havsbad firar vi alltid midsommar som det skola göras; traditionellt med midsommarstång, lekar och underhållning under hela helgen.

Vår midsommar är först och främst barnens. Tillsammans knåpar vi ihop den allra vackraste midsommarstång; klär den på förmiddagen, dansar, leker och bjuds på underhållning. Kvällen är för umgänge med nära och kära – sill, potatis och jordgubbar. Grillat, så klart! Midsommardagen fortsätter med klassiska lekar, poängpromenad, hoppborgar och trubadurafton.

Vi hoppas att du vill fira midsommar med oss 19-22 juni 2025!
 

20210625_asa_midsommar_0177.jpg

Varför firar vi  Midsommar?

För svenskar så självklart att vi kanske aldrig ställt frågan. Här är i alla fall svaret; på tämligen mörka breddgrader som våra firas sommarsolståndet - den ljusaste dagen på året. Och inte bara hos oss utan i många länder i norra Europa. Sedan 1953 infaller midsommarafton alltid på en fredag under perioden 19 – 25 juni.

Men midsommar var ursprungligen en kyrkohögtid tillägnad minnet av Johannes Döparens födelsedag den 24 juni. Före 1953 var midsommarhelgen en fast högtid, midsommarafton inföll då alltid den 23 juni. Huruvida, man blandat ihop denna kristna högtid med förkristna dito som så många andra är det ingen som riktigt vet. 

För många är midsommar starten på en period av ledighet. I det gamla bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Midsommardagens ursprungliga funktion som kyrkohögtid är numera nästan obefintlig.

Om vi ser julen som en familjehögtid så firas midsommar mer i större vänkretsar och kanske i helt andra nätverk. Som hos oss - här är det goda vänners lag som råder!

I Norge och Danmark firar man Jonsok eller Sankthans, det vill säga Johannes Döparens afton genom att tända bål, leka eldar och i Danmark bränna av pappershäxor. Deras firande sker alltid den 23 juni – dagen innan Johannes Döparens dag – oavsett vilken veckodag det råkar vara.

bottom of page